miércoles, 16 de septiembre de 2015

Ens visiten Victorina i Manolita

A l´assignatura de Ciències Naturals estem estudiant els éssers vius i Paola ha portat a l´aula dues tortugues ben guapes: Victorina i Manolita


Victorina i Manolita són dues tortugues de terra o mediterrànies.
Són rèptils herbívors i diürns que poden arribar a viure edats comparables a les dels humans.
Durant el dia s'estenen al sol durant les primeres hores per escalfar el seu cos i activar-ne les funcions metabòliques després  es dediquen a cercar aliments.

 
A la tardor, amb la baixada de les temperatures, els rèptils deixen d'alimentar-se durant fins a vint dies per poder buidar completament l'intestí de restes de menjar. Es van tornant més apàtics i, al novembre o desembre, segons la latitud, comencen a enterrar-se En estat natural, les tortugues s'enterren (entre deu i vint centímetres de profunditat) o refugiar-se en llocs protegits i cauen en un estat d´hibernació. La temperatura ideal per la hibernació és de 5 °C.
Immediatament després de despertar-se de la hibernació, el mascle comença el festeig amb un ritual que inclou seguir la femella i mossegar-li o colpejar-li la cuirassa.
Són ovípares;  ponen els ous en forats excavats al sòl per la femella amb les potes del darrere. Ho fan dues o tres vegades a l'any, entre maig i juny.
El temps d'incubació és d'entre dos i tres mesos. Un cop arribat el dia de l'eclosió, sovint precipitada per un dia de pluja, la tortugueta trenca l'ou. L'eclosió dura quaranta-vuit hores.
La tortuga mediterrània està inclosa en la llista d´especies en perill d´extinció.

No hay comentarios:

Publicar un comentario