sábado, 18 de abril de 2015

Microprojecte:Monestir del Puig

El dimecres , dia 23, visitarem el Monestir del Puig i abans d´anar hem esbrinat alguna cosa sobre el què anem a veure.


La seua rellevància històrica ve pel fet que en 1237 sobre aquest lloc va lliurar-se la confrontació definitiva per la conquesta de València, la Batalla del Puig.


Tal com relata el Llibre dels Feyts al pujol enfront del qual es troba el monestir se situava el Castell d'Enesa, fortalesa musulmana clau en la conquesta de Balansiya(València) .El rei d'Aragó, el senyor Jaume I el Conqueridor, estava en l'actual població d'El Puig (tossal o monticle) , amb les seues hosts preparant l'assetjament a la ciutat de València i diu una llegenda que sant Pere Nolasco, fundador de l'Orde de la Mercé que acompanyava el rei, va trobar soterrada en el tossal i davall d'una campana, una taula amb la imatge de la Mare de Déu. El rei Jaume va considerar esta troballa com un fet miraculós i aixó va influir per donar eixes terres a Arnau de Cardona , mestre de l' Ordre de la Mercé, en 1240, amb la voluntad de que es fundara un monestir de dita Ordre dedicat a Santa Maria que custodiara la imatge.

El rei Jaume, conquerida València, va proclamar a la Mare de Déu del Puig patrona del regne de València.

De la fundació inicial no queda cap vestigi, a excepció de la portada de l'església actual, però que no està en la seua ubicació original. 
 
El monestir actual de planta rectangular, amb quatre torrasses en els seus extrems, es va començar a construir el dia 1 de setembre de 1588, dia de la col·locació de la primera pedra, amb la benedicció de Sant Joan de Ribera.

Ocupa una superfície de 4.000 metres quadrats, d'estil herrerià o escurialense. Està construït amb pedra rogenca.
 
Què vorem?Entrarem per la porteria al vestíbul

 
Per una escala del s. XVIII pujarem al claustre baix on hi ha quatre corredors plens de vidrieres amb els escuts de nobles i de pobles i molts quadres.

  Accedirem per una d´elles al pati interior
 
Després entrarem en el Saló Gòtic del segle XIV (per l´estil arquitectònic) on s´exposen llibres i facsímils (reproduccions) relacionats amb la Història de la Comunitat Valenciana i alguns altres objectes.


Llibre dels repartiments(donacions reials)
Còpia de l´espasa del Rei Jaume

Més tard visitarem la capella. La part frontal és del segle XVII i els quadres del XVII i del XVIII.
 
En la capella hi ha una enorme làmpara amb tres metres de diàmetre i escuts nobiliaris.
 
A continuació pujarem al claustre alt que és semblant al claustre baix amb corredors amb vidrieres i quadres. Arribarem al Saló Reial que és el saló-menjador i habitacions privades oficials dels Reis d´Espanya quan visiten el Monestir.


"La Batalla del Puig en 1237" fet amb la tècnica del socarrat (plaques de fang cuit i pintat)

Per últim visitarem la esglesia de "Nuestra Señora de los Ángeles". És la part més antiga de tot el monestir. La va voler construir l´almirall Roger de Lauria (Llùria) en l´ any 1300, va continuar la seua construcció la seua esposa i acabada en 1340 per la seua filla. És d´estil gòtic si bé al segle XVIII la van recobrir d´algep seguint l´estil neoclàssic.
En la Capella Major està l´icon de "Nuestra Señora de El Puig". La imatge és un relleu fet en roca i pintada. És un exemplar d´orige bizantí del segle VI.
  Segur que vos cridarà l´atenció vore sepulcres en algunes de les capelles laterals. Són gòtics, del segle XIV.

Aquest és el capità D.Bernard Guillem d´ Entenza, tio de Jaume I, senyor del Castell del Puig 

 
I aquest altre és el del Pare Jofré que va ser un religiós mercedari que va fundar el primer hospital psquiàtric del món a principi del segle XV (el sepulcre és del segle XX)

Informació treta de la pàgina    jdiezarnal.comNo hay comentarios:

Publicar un comentario