lunes, 12 de mayo de 2014

CURIOSITATS SOBRE VOLCANS I TERRATRÈMOLS


- L'Estrambolí, un volcà actiu de la costa italiana, entra en erupció cada 20 minuts. És conegut com el far del Mediterrani.

- Cada any entren en erupció entre 20 i 30 volcans.
- Segons els científics, les erupcions volcàniques poden fer que hi hagin canvis climàtics. Les cendres volcàniques, al impedir passar els rajos solars, fan baixar les temperatures.
Al 1816, l'erupció del Tombora, a prop de Java, va ser la causa de que fer un temps hivernal a ple estiu.

- El Mauna Loa, a Hawai, es el major volcà de la Terra. Una de les seves erupcions va durar un any i mig.

- Hi ha uns 500 volcans actius a la superfície terrestre, però encara n’hi ha molts més al fons del mar.
- Existeixen volcans als altres planetes. A Mart, hi trobem el Mont Olympus, un volcà que és tres vegades més gran que l’Everest.(Uns 24000m)
-Al 1985, fang volcànic va arrasar la ciutat de Armero, a Colombia. Van morir unes 25.000 persones.

- La ciutat de Vestmannajyer, (Islanda) va ser sepultada per la lava al 1973. Els seus habitants van intentar detenir-la durant cinc mesos tirant-li al damunt aigua del mar. 

 ---------------------------------------------------------------------------------

-Un terremoto muy especial: Lisboa, capital de Portugal, fue destruida por un sismo el 1 de noviembre de 1755. Fue un terremoto largo, de 4 minutos, de 9 grados en la actual escala de Richter. Grietas de hasta 5 metros se abrieron en las calles, tragándose a las personas en instantes. Quizás murieron 100 mil personas. Lisboa fue destruida de 3 formas: por el terremoto en sí mismo, por los tsunamis que le siguieron con olas de 12 metros a 800 kilómetros por hora y por   los incendios, que se multiplicaron sin control durante una semana. -La mayoría de los terremotos duran menos de 1 minuto.

-Las ondas de choque de un terremoto pueden viajar a través de las rocas a unos 25000km/h. Más de 20 veces la velocidad del sonido. 
 -Algunos científicos creen que los animales pueden sentir la proximidad de un terremoto y si pueden salen huyendo.  
-Hay aproximadamente 500.000 temblores al año pero de esos, sólo 100,000 se pueden sentir, y sólo 100 causan algún daño.  Se calcula que hay 1000 temblores al día, y 8000 microtemblores.

No hay comentarios:

Publicar un comentario