martes, 29 de abril de 2014

L´ase Platero

Com que estem treballant envers "Platero i jo" Isa ens va demanar que investigarem sobre les característiques dels ases.
Hem buscat per internet i ací deixem algunes dades:

L´ase o ruc és un mamífer de la família dels èquids. La femella de l´ase és coneguda com "somera".
L´ase és més menut que un cavall i té unes orelles més llargues que el cavall que li fan un servei de refrigeració a més de a més de permetre-li sentir sons llunyans.
Pot tenir una alçaria entre 80 i 160 cm i pesar entre 80 i 480 kg. Pot arribar a viure 50 anys.


Els ases van ser domesticats vora l´any 3000 abans de Crist i han sigut utilitzats com animals de càrrega i a l´agricultura. Amb l´aparició de les màquines van anar desapereixent i a hores d´ara algunes espècies com l´ase català o algunes salvatges estan en perill d´extinció en alguns llocs.

Els ases estan adaptats a viure en terres desèrtiques o marginals perquè necessiten, a igual pes, menor quantitat d´aliments que els cavalls, capturen millor la humitat dels aliments i poder digerir vegetals que els cavalls no poden o els senten mal. Tenen molta energia i resistència.
Els ases són animals solitaris o viuen en xicotets grups de deu o vint individus. L´ase és prou àgil i molt segur quan camina per zones escarpades i dificils de transitar.  

El temperament dels ases es tranquil i plàcid. Tenen molta memòria i poden trobar qualsevol camí encara que sols hagen  passat una vegada.  Els ases són llestos, amistosos, sagaços i cautelosos.
A que sóc simpàtic?


No hay comentarios:

Publicar un comentario