viernes, 28 de septiembre de 2012

CORRELLENGUA

"El Correllengua és una campanya de sensibilització cultural que es fa amb periodicitat anual destinada a la defensa de la llengua catalana , iniciada per primera vegada l'any 1996. 

S'estructura en quatre columnes en homenatge a quatre persones destacades pel seu compromís amb la llengua i cultura catalana.
En el Correllengua es fan un seguit d'actes de caire lúdic, festiu, pedagògic i reivindicatiu, el més emblemàtic dels quals és el pas de la flama, per les diferents localitats del territori.

Objectius

  • Iniciativa i proposta a favor de la llengua catalana procurant que sigui oberta, participativa, i popular.
  • Donar a conèixer i difondre la llengua i cultura catalanes als nouvinguts o als que en són desconeixedors.
Inicialment, el Correllengua s'estructurava en quatre columnes que recorrien quatre parts diferents del territori. Cada una d'elles duia el nom d'una persona de renom vinculada a la llengua i cultura catalana, per un període de dos anys. A partir del 2009 es tria únicament un personatge per a ser homenatjat i, així, esdevingui la línia comuna de treball arreu dels territoris on se celebra l'esdeveniment."

Aquest any el personatge escollit és:

Lluís Maria Xirinacs i Damians

"Va néixer el 6 d´agost  de 1932  a Barcelona.
Candidat al premi Nobel de la pau els anys 1975, 1976 i 1977, destacà per la defensa dels drets humans, les seves vagues de fam  i mètodes de protesta no violents, sobretot per la seva manifestació diària davant la presó Model de Barcelona durant un any i nou mesos per reclamar l'amnistia pels presos polítics."
Va escriure nombrosos llibres de temes socials, religiosos i polítics.

(De la Viquipèdia)

Frase de Xirinacs
"Una nació esclava, com un individu esclau, és una vergonya de la humanitat i de l’univers." 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario