miércoles, 30 de marzo de 2011

Magdalena i mitologia
















Aquest curs part de la decoració per a Magdalena s´ha centrat en la "mitologia" de Castelló inventada per l´escriptor Josep Pascual Tirado.
Vos deixe ací un resum tret de la Viquipèdia

"En Tombatossals és segons la mitologia castellonenca un gegant de bona ànima que amb l'ajuda dels seus amics va fer possible la fundació de la ciutat de Castelló de la Plana. Aquest personatge convertit en un referent cabdal de la mitologia castellonenca, està present en moltes situacions durant les festes de Castelló i fins i tot té dedicat un monument a l'Avinguda de Lledó de la capital de la Plana. Les aventures d'en Tombatossals i els seus companys, son narrades en la rondalla homònima de l'autor castellonenc Josep Pascual Tirado.
De l'heroi mític s'explica que va néixer fruit de l'amor sorgit entre la Penyeta Roja i el Tossal Gros durant una forta tempesta produïda per en Bufanúvols a petició del segon. En aquella tempesta, tots els vents excepte la Tramuntana per eixelebrada i perillosa foren convocats, i s'arremolinaren en el cel descarregant un gran xàfec que arrossegà un munt de còdols cap a la vall que els separava. Del munt de pedres i còdols, s'alçà amb els primers raig del sol, el seu estimat fill Tombatossals, que com el seu nom indica, tenia la força suficient per alçar o ensorrar els turons i les muntanyes.

















Amb el temps va arreplegar una bona colla d'amics també gegants establint-se tots a La Cova de les Maravelles. Així en Tombatossals, el seu gran amic Cagueme, en Bufanúvols i l'Arrancapins van viure com a bons germans dins la cova fins que els fills del Rei Barbut en van sol·licitar el seu ajut per arreglar els assumptes agraris del regne, però la cosa es complicà i tots ells es van veure embolicats en una gran aventura.
Cagueme: És un dels integrants de la colla del Rei Barbut, juntament amb Bufanúvols, Tragapinyols, Arrancapins i Milhòmens entre d'altres. Com altres amics seus representa un arquetip de personalitat. Amic del protagonista, el gegant Tombatossals. Cagueme és el personatge més petit i lleig, que protesta sovint. L'autor el defineix com 'apocat voluntariós'. És, però, intel·ligent, assenyat i prudent i és potser per això que a Castelló de la Plana ser un "cagueme" és sinònim de ser un poruc."
La rondalla amb aquesta mitologia fou publicada en 1930

No hay comentarios:

Publicar un comentario