miércoles, 26 de enero de 2011

Símbols de la pau



















El colom blanc

El colom blanc amb una branqueta d'olivera al pic té un origen bíblic. En el judaisme, el cristianisme i l'islam una branqueta d'olivera significa la pau. El Pentateuc, l'Antic Testament i l'Alcorà expliquen que en el relat de l'Arca de Noè aquest encarregà a un colom a veure quin era l'estat del món després del diluvi universal; quan tornà, ho fé amb una branqueta d'olivera al bec, fet que representava que les aigües ja s'havien calmat i que per això l'havia pogut recollir de la primera olivera que trobà.
Altrament, la tradició grega també considera les branques d'olivera com a símbol de pau (la planta era considerada sagrada de l'antiga deessa de la saviesa, Atena), i també el derrotat exèrcit romà utilitzà branques d'olivera com a bandera blanca de rendició.

















El cercle amb quatre línies fou dissenyat inicialment en 1958 per Gerald Holtom per a un esdeveniment de protesta de la Campanya per al Desarmament Nuclear. Després fou adoptat a la dècada dels 60 pel moviment anti-guerra, la contracultura i la cultura popular del moment i des d´aleshores el símbol fou internacionalment conegut.
Es creu que l'origen d'aquest símbol es deu a les lletres N i D de "Nuclear Disarmament" en alfabet semafòric superposades. Però el 1967 Gerard Holtom digué :"Vaig dibuixar-me a mi mateix: la representació d'un individu desesperat amb les mans obertes cap a fora i cap a baix a la manera dels pagesos del quadre de "Els afusellaments del tres de maig" de Goya. Vaig enllestir el dibuix amb una línia i posant-lo dins d'un cercle".
Altres sostenen que és la petjada d'un ocell al·ludint el simbolisme del colom de la pau.

2 comentarios: