jueves, 2 de febrero de 2012

Informació sobre el lledoner
















El lledoner (Celtis australis) és un arbre originari del sud d'Europa, oest d'Àsia i nord d'Àfrica. La seva utilització com a arbre ornamental, la principal avui dia, fa que el puguem veure fàcilment a parcs, jardins, places i carrers; pot viure entre 500 i 600 anys i en tot tipus de terreny, inclús en gueraus.

És un arbre caducifoli , pot arribar a fer 25 m d'altura. Les fulles, aspres al tacte i amb tres nervis molt marcats a l'anvers. Les flors són petites, solitàries, de color verd-groguenc i apareixen entre abril i maig. El fruit és una drupa comestible, el lledó, petit de la mida d'un pèsol, rodó i llis amb molt pinyol i poca polpa, verd abans de madurar i fosc, gairebé negre, quan madura a la tardor.




















A més de la utilització com a arbre ornamental, el lledoner s'ha utilitzat tradicionalment per fer eines agrícoles com forques, pales de ventar, mànecs, jous, etc. aprofitant la seva flexibilitat i duració; les seves branques han estat usades com a alimentació per al bestiar, i també se n'obtenia llenya i carbó, per això es troba freqüentment a prop de les masies.









Té propietats medicinals com a astringent, lenitiu, antidiarreic i estomacal. Les arrels s'havien utilitzat per extreure un colorant groc per tenyir la seda.

Els seus fruïts, els lledons, són dolços i comestibles. Es poden menjar tal com són, però l'ús més freqüent és per fer melmelada de lledó.

2 comentarios:

  1. Isa tens que ferli una foto al arbre que em
    fet en el pati.



    Maria Maireles Porcar

    ResponderEliminar
  2. Hola me podries informar si les arrels d'un lledoner aprop d'una paret son perilloses (que la rompi?) o no.
    gracies
    Sebastià
    sebastia.ferrer@gmail.com

    ResponderEliminar