lunes, 5 de abril de 2010

Platgetes de Bellver, Orpesa


































L´antiga via del tren s´ha convertit en una via verda. Vam caminar un troç en direcció cap a la "Torre Colomera"
















Observem construccions en barrancs




















La primera cala que visitem és de cudols















Aprenem sobre vegetació: màquia.
La màquia és una formació vegetal densa i ombrívola formada per arbustos alts (1,5-2 m) adaptada a la sequera, és típica del clima mediterràni.

Les espècies vegetals a la màquia són força variables, s'hi troben espècies arbustives (arboç, marfull,llentiscle,margalló, esparraguera, etc) però també es poden trobar alguns arbres de mida reduïda, com l´alzina , el roure, l´auró negre, el coscoll, pi blanc, garrofer.....















Margalló,vegetal de la familia de les palmeres. Antigament les fulles s´utilitzaven per a confeccionar estore, escombre, cabassos...
















Llentiscle i aritjol.
Llentiscle, de la familia dels anacards i pistatxos.La seva saba s'anomena màstic i s'utilitza per a la producció d'una goma o làtex molt aromàtic. A l'antiguitat aquest làtex s'usaba com a goma de mastegar, a l'actualitat s'usa en aplicacions d´ortodòncia, per a fabricació de vernisos així com en pastisseria i en fabricació de licors.

Aritjol, planta liana també anomenada sarsaparrella.















Lavanda,Tenen usos medicinals (tranquil·litzants) i en perfumeria.
També vam veure romer i timonet.















Albada,arbust amb fulles grisenques.















Fonoll marí, planta amb propietats antiescorbútiques perquè conté vitamina C. És per això que ja els antics navegants se n'emportaven en llurs travessies.















Restes de posidònia, planta aquàtica (no alga). Antigament s'havia utilitzat com a protecció en el transport de materials delicats com el vidre. També com a insecticida, matallassos i coixins, com a planta medicinal, com farratge(aliment) dels animals.














Algues verdes. També en vam veure de rojes i de brunes















Josep LLuis va trobar un "Cogombre marí" ja mort.















Esponja.

Va ser l'anglès John Ellis,el 1786, qui va declarar que les esponges són, de fet, organismes animals. Ellis va observar els moviments de retracció i expansió dels porus del cos de l'esponja, així com els corrents d'aigua que travessen el seu cos.
No obstant això, a les esponges els manquen algunes característiques dels animals típics: no tenen teixits totalment diferenciats. En certa manera es podrien considerar equivalents a colònies de cèl·lules on cadascuna d'elles continua alimentant-se per si mateixa.

No hay comentarios:

Publicar un comentario