Es fa d´aigua, xufes i sucre.Se servix molt gelada o granissada, com un refresc, acompanyada sovint de fartons.
També se'n poden fer gelats. L'orxata és un producte nutritiu,
d'aspecte lletós, considerada una llet vegetal, amb un elevat contingut
de midó, greixos, sucres i proteïnes. A més a més, és rica en elements minerals i vitamines, entre els quals destaquen el fòsfor, el potasi i les vitamines E i C. (tret de la Viquipèdia)
El secret d’aquesta beguda deliciosa rau en la xufa (Cyperus esculentus)
a partir de la qual s’elabora. Es tracta d’un tubercle de la família de
les Cyperácees emparentada amb la planta del papir. El cultiu
de la xufa és mil·lenari i es remunta l’època de la civilització egípcia
–s’han trobat restes de xufes a les tombes dels faraons– i a la
península Ibèrica va arribar gràcies als musulmans, que la van introduir
a la zona del Llevant. (tret de etselquemenges)
El.laboració. Video de la pàgina l´art de cuidar-se
Fases:
Lavado de chufas
Selección Rehidratación de las chufas seleccionadas y lavadas,Desinfección de las chufas
Trituración de los tubérculos .
Maceración de la masa de chufa triturada con agua
Prensado y tamizado de lo triturado
Añadir el azúcar Enfriamiento
Leyenda sobre el origen de su nombre
Cuenta una leyenda que una joven dio a probar una bebida blanca y dulce
al Rey de Aragón Jaime I, quien muy complacido por su sabor, preguntó: "¿Qué es aixo?" (¿Qué es esto?), y la joven respondió: "Es leche de chufa", a lo que el rey le replicó diciendo, "¡Aixo no es llet, aixo es or xata!" (¡esto no es leche, esto es oro, guapa!), de donde algunos atribuyen el nombre a esta bebida.
(De la página chufadevalencia.org)
No hay comentarios:
Publicar un comentario