domingo, 18 de diciembre de 2016

Costums de Nadal a la Comunitat

El solstici d'hivern
El 21 de desembre és el dia més curt de l'any. Festa de Sant Tomàs i diada tradicional de la matança del porc. A partir d'aquesta jornada els dies comencen a allargar-se. Dites populars relacionades:  

"Per Santa Llúcia un pas de pussa", dia 13
“Per Nadal, un pas de pardal”, dia 25
“Per Sant Esteve, un pas de llebre”, dia 26
“Per Ninou, un pas de bou”, 1 de gener
“Per Sant Antoni, un pas de dimoni”, 17 de gener.


 
La bona sort
                                 El ram de vesc dels roures,
                                                                       el galzeran

                                                                    i el boix grèvol 

en que es guarneixen moltes cases aquests dies, o que s’ofereixen en senyal de bon auguri, són vegetals que fruiten a l'hivern. 

 
Estrenes i felicitacions
Les primeres estrenes o regals eren “pa i nous” i ho donaven als xiquets i altres serveis públics. Els forners obsequiaven amb coques, els fideuers, pasta per a l'escudella... Els nens, a canvi, havien de recitar unes “dècimes”.
No fa pas massa anys, el carters, agranadors i altres membres de serveis públics donaven unes felicitacions als ciutadans en forma de postal. En una cara hi figurava un dibuix de la feina que desenvolupaven i en l'altre hi havia una poesia característica de llur tasca , amb la felicitació corresponent.

 
Les Rifes
La rifa de la Loteria que se celebra el 22 de desembre és la més important de totes. 
Antigament hi havia les primeres parades de torrons que se sortejaven, encara actualment hi ha un torronaire d'Amer que fabrica torrons amb avellana i mel i recorre algunes fires on rifa aquest producte, mitjançant un joc de cartes. 


La Nit de Nadal
A diferència de l´acctualitat en aquesta nit es feia un sopar senzill, i es diferenciava de la resta, en que per a postres, es menjava fruita seca, com ara ametles, avellanes, castanyes, bellotes dolces, figues seques, panses i el tradicional panfígol. Era un sopar lleuger que permetia dormir bé i arribar amb forces i gana al dinar del dia de Nadal 

Panfígol
 
La Missa del Gall
És una costum molt arrelada a casa nostra. Al punt de la mitja nit, entre el 24 i el 25 de desembre a moltes de les esglésies se celebra aquesta missa, commemorant el naixement de Jesús. Podria ser que tal celebració tingués els seus orígens en el solstici d'hivern que és la Festa del naixement del sol i que el gall és el símbol solar en el nostre país,donat que anuncia el pas de la nit al dia.


Cançons de Nadal
Hi ha una gran varietat de nadales  amb un denominador comú: alegria, esperança i desig de pau. La majoria són obres d'autors anònims que ens han arribat per tradició oral. 

El pessebre
És l'escenificació del naixement de Jesús reproduint-lo en figures plàstiques. En un lloc destacat hi ha l'escena del naixement amb l'infant Jesús, Maria, Josep, el bou i la mula, es completa amb caminets, rierols, molsa, pedretes.... figures de pastors i els reis mags.
En aquests darrers temps s'està implantant els Pessebres vivents, que escenifiquen els fets nadalencs, en paratges bucòlics de la cada població i amb persones com a figurants.
 
El dinar de Nadal
Antigament es menjava el típic putxero valencià amb pilotes, que abans s’anomenaven tarongetes (encara s’anomenen així a Elx) perquè tenen, aproximadament, la forma i la grandària d’una taronja xicoteta. Però a partir dels anys seixanta amb l’entrada de la televisió en les nostres llars, els valencians vàrem començar a copiar el que es menjava en altres punts d’Espanya per a la nit de Nadal.

 
La Fi d'Any
S'ha adoptat el costum de participar en un gran sopar. Aquest costum ha anat creixent al compàs de les modes i de la comercialització. Un dels actes més importants d'aquesta nit consisteix a menjar dotze grans de raïm en el moment que toquen les dotze campanades de la mitja nit, entrant així en el Nou Any. Consideren que això comporta bona sort per tot l'any. “Menjar raïms per Cap d'Any / porta diners per tot l'any”.


Els Reis mags d'Orient
Recordant l'arribada d'aquests personatges a adorar Jesús, els Reis obsequien als infants amb joguines i llaminadures... Arriben  a totes les poblacions el dia 5 de gener. I, després de rebre'ls, cal anar a dormir i deixar, prop la finestra o el balcó les sabates dels menuts i  menjar pels Reis, patges i camells. 


El matí del dia 6 es trobaran els obsequis que han deixat els reis, i potser, si algú no s´ha portat bé, un bon tros de carbó.

El dia 6 s´acostumava a menjar la casca de Reis , un dolç típic valencià amb base de massapà i forma circular que ha sigut arraconada a partir dels anys seixanta pel famós “roscón”, d’origen francés i introduït en Espanya pels borbons .

 
Tradicions de llocs concrets
Algunes tradicions valencianes s’estan recuperant i fomentant, com és el cas del Cant de la Sibil·la, un cant profètic que antigament s’escenificava la nit de Nadal a la Seu de València. Aquest cant era interpretat per les sibil·les, dones virginals  provinents de la mitologia clàssica i adaptades al cristianisme, que anunciaven el dia del judici final i l’arribada del Messies.
La versió més antiga en la nostra llegua de "El cant de la Sibil·la " és del segle XV . Ha sigut declarada com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO (2010). 




No hay comentarios:

Publicar un comentario