martes, 16 de abril de 2013

JORNADES CULTURALS 2013

Els dies 22, 23 i 24 d´abril celebrarem a l´escola unes Jornades Culturals que en aquesta ocasió fan menció especial a Les normes del 32, els germans Grimm i Vicent Andrés Estellés.

Les normes del 32
Les Normes Ortogràfiques de Castelló, o simplement Normes de Castelló o Normes del 32, són unes normes ortogràfiques elementals per a la llengua catalana-valenciana. Aquestes normes les van signar el 1932 les més importants institucions culturals del País Valencià.  El propòsit era «l'establiment d'unes normes fixes que deixen fora del gust o del caprici personal les formes gràfiques del valencià», és a dir, que els escriptors valencians doptaren unes solucions ortogràfiques consensuades.

Els Germans Grimm
Els germans Grimm, Jacob i Wilhem   eren dos  catedràtics de filologia alemanys  que van realitzar extenses investigacions sobre l' alemany  d'aquella època i també sobre el el folklore de les diferents regions germàniques.
Els germans Grimm no són autors o inventors de contes. Hänsel i Gretel, Els músics de bremen, El llop i les set cabretes, La caputxeta vermella, El sastre valent, La ventafocs, La Bella dorment del bosc, Blancaneu... són històries  són històries recollides per Jacob i Wilhelm Grimm de les veus del poble o de manuscrits de les biblioteques on ells van treballar. El seu mèrit va ser saber donar a les narracions la senzillesa i saviesa natural de la tradició narrativa oral.

Vicent Andrés Estellés 


Vicent Andrés Estellés (Burjassot 1924- València 1993)  era un periodista, escriptor i un dels més importants poetes valencians del segle XX.
Considerat el principal renovador de la poesia valenciana contemporània d'ell s'ha dit que és el millor poeta valencià des de l'època d'Ausiàs March.
Té una obra diversa i molt extensa. Encara que n'és més coneguda la poesia, també escrigué novel.les,  obres deteatre, guions de cinema i unes memòries. Els temes centrals de la seua obra són la mort, el sexe  i la pàtria, sempre des d'un prisma popular, quotidià, senzill, directe i, fins i tot, vulgar.

 (Els textos són part de la Viquipèdia)

No hay comentarios:

Publicar un comentario