
martes, 28 de diciembre de 2010
"Papa Noël i el gatet" per Elena Mudarra

"El drac de gel" per Salva Clemente
Els xiquets estaven preocupats perquè encara no havien muntat l´arbre de Nadal ni el Naixement.
Aleshores van pensar en demana ajuda al drac de gel que vivia en una cova a la muntanya.
Van anar-hi i el drac els va dir que convenceren als adults per a celebrar igualment el Nadal, d´eixa manera tornaria la neu.
Els xiquets en tornar al poble començaren a ficar música de Nadal pels carrers i la gent, de sobte, es va adonar que s´apropava el dia 25. Aleshores començaren a decorar els carrers i les cases.
Prompte va començar a fer fred i tot el poble estava preparat per a celebrar el Nadal.
El dia 25, quan es van alçar pel matí van vore per les finestres tot els carrers nevats. El drac de gel volava per damunt del poble deixant caures flocs de neu i felicitava cridant el Nadal. Els xiquets ràpidament van eixir de les cases i van jugar pels carrers amb la neu molt feliços.
"L´avet de nadal", per Enrique Toquero
lunes, 13 de diciembre de 2010
Recepta de torró de Xixona

250 grams de mel
250 grams d’ametlles picades
250 grams d’avellanes picades
5 clares d’ou
Oblies (opcional)
Un motlle rectangular
Un casso
Una cullera o una forquilla per remenar
Trenca els ous i separa els rovells de les clares. Ara, amb una batedora elèctrica o amb unes varetes, bat les clares fins que arribin a punt de neu. Un cop aconseguides les clares, vessa-les a la mescla de les avellanes i les ametlles picades i mescla-ho tot bé.
A part, fica en un cassó el sucre i la mel, i posa’ls a foc molt lent. Veuràs com la mel es va fonent poc a poc però remena-ho tot per a què no es vagi pegant al cul del cassó. Quan vegis que el sucre i la mel s’han fos, pots afegir-hi la mescla de fruits secs i clares muntades que tenies reservada. No t’oblidis de no deixar de remenar durant almenys 10 minuts.
Passat aquest temps, retira el cassó del foc. Agafa un dels motlles i, si vols, folra’l amb les oblies. Un cop folradet, vessa-hi la mescla del cassó i deixa que tot es refredi. Pots cobrir-lo amb un paper d’alumini. Quan estigui fred (t’aconsellem que el deixis uns dos dies quiet), podràs treure el torró del motlle i estarà llest per menjar.
Experimento: huevo transparente

Ver el interior de un huevo sin necesidad de romper la cáscara.
Materiales: Vaso transparente
Un huevo crudo
Vinagre
¿Cómo lo haremos?
Introduciremos, con cuidado, el huevo en el vaso de precipitados y verteremos vinagre hasta cubrir el huevo. Esperaremos unos días y... El resultado obtenido es... Veremos el huevo sin cáscara, apreciando tanto su clara como la yema.
Explicación
Se ha producido la típica reacción de un ácido (el acético) sobre el carbonato cálcico, que constituye básicamente la estructura de la cáscara del huevo. El calcio se deposita en el fondo en forma de sal insoluble y, además, se produce un burbujeo de dióxido de carbono. Llama la atención que la frágil membrana que protege al huevo sea más resistente al ácido que la dura cáscara.
Es aconsejable, aunque no imprescindible, que el vinagre sea de vino blanco lo cual nos facilitará ver mucho mejor la estructura interna del huevo.
También es aconsejable cambiar varias veces el vinagre conforme se vaya enturbiando el líquido o depositando el calcio en el vaso.
Una experiencia similar puede hacerse con vinagre y con huesos de pollo: al cabo de unos días aparecerán flexibles al haber perdido el calcio que les daba la rigidez característica